post

Столичният общински съвет одобри сключване на договор за доставка на 20 употребявани трамвая от Чехия за нуждите на “Столичен електротранспорт” ЕАД. Цената за 20-те трамвая е 760 хил.лв. и включва доставката от Прага до София на стойност 10 хил.лв.

Сумата ще бъде заплатена от “Столичен електротранспорт” на чешкото дружество.

“27 хил.лв. за един трамвай е много добра цена, направо подарък, тъй като чисто нов трамвай струва над 3 млн.лв.”, каза Зафир Зарков (ГЕРБ), вносител на доклада.

Трамваите са произведени между 1995 и 1997 г., модел T6A5, като са в движение от 1998 г.

Те ще бъдат доставени в началото на следващата година и най-вероятно ще обслужват линия номер 22.

Ще бъдат заменени над 50-годишните трамваи, които все още са в експлоатация в столицата. Значително ще се подобри качеството на обслужване на пътниците, ще се намали и шумовото замърсяване, посочи Зарков.

Той каза, че 20-те трамвая в момента се движат в Прага и е получено уверение, че нямат нужда от ремонт за няколко години.

Общинският съветник обърна внимание, че трамваите ще могат да бъдат експлоатирани изключително дълго време.

“При трамваите не е като при автомобилите, 17- годишен трамвай, не означава 17-годишен автомобил”, подчерта Зарков, цитиран от dir.bg.

Той посочи, че стари трамваи се използват в много европейски градове като атракциони и връзка с миналото. В Прага тези 20 трамвая не са най-старите, има и 30-годишни, каза Зарков.

Той увери, че не трябва да има никакви опасения относно качеството им.

Зафир Зарков припомни, че предстои и доставка на 28 швейцарски трамвая. Те са дарение и също ще пристигнат в началото на 2016 година.

В последните няколко години София обнови част от трамваите с помощта на оперативните програми и заем от Европейската инвестиционна банка.

Миналата година с 33.7 млн. лв. бяха закупени 20 нови нископодови трамвая от полската фирма Pesa. Те вече се използват в столицата по линия номер 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *