post

Не сме се отказали и усилията ни за довършване на обхода на Габрово и изграждане на тунел под връх Шипка продължават. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при посещението си в града. Тя заяви категорично, че не е доволна от това, което е видяла на обекта.

„Искаше ми се да са по-напреднали, въпреки че има сериозни аргументи за причините за забавянето като недовършени отчуждителни процедури и обжалване в съда за голяма част от проекта, информира тя. Програмният период изтече, обжалванията не приключиха и затова няма да имаме изцяло европейско финансиране за довършването на обхода”, съобщи Павлова и допълни, че има ангажимент за финализирането на проекта със средства от бюджета. По думите й, след приключване на обжалването усилията ще бъдат в активния строителен строителите да наваксат максимално изоставането, информира infostock.

В рамките на обхода се изгражда второто в страната най-сложно съоръжение тип виадукт, което ще се строи по специфичен начин, тъй като е с отвори на моста от над 160 м за всеки. Днес Лиляна Павлова видя дейностите, които се извършват по останалите две големи съоръжения – две мостови на трасето и малкия тунел. „Това ще е генерална репетиция за големия тунел като част от инвестицията. Предстои да обсъдим готовия идеен проект за самия тунел под Шипка с всички заинтересовани по отношение на начина на изграждане и подстъпите към него. Ще разчитаме на по-голямо сътрудничество”, подчерта министър Павлова.

Тя увери, че усилията на всички продължават и през следващата година не само ще завърши успешно обходът, но ще бъдат извървени първите стъпки за самия тунел, тъй като това е сложна и скъпа инвестиция и ще трябва време да бъдат проведени необходимите процедури, за да може тя да бъде реализирана. „Волята и ангажимента остават, продължаваме активно в тази посока като част от всички дейности, които трябва да реализираме по рехабилитацията и поддържане на съществуващата републиканска пътна мрежа”, каза в заключение регионалният министър Лиляна Павлова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *