post

Сделката между американската фармацевтична корпорация Pfizer с европейския производител на ботокс Allergan Plc на стойност от 160 млрд. долара е най-голямата сделка на годината, става ясно от класация, публикувана от Money.bg.

Годината се оказа особено печеливша за големите корпорации, като много от тях решиха да инвестират смело.

Сред големите сделки на годината се нарежда белгийската компания Anheuser-Busch InBev NV, която се съгласи да плати 107 млрд. долара за придобиване на конкурента си SABMiller Plc. Сделката ще осъществи сливането на двата най-големи производителя на бира в света, като новата компания ще произвежда около 30 на сто от пивото в световен мащаб.

Петролният гигант Shell успя да осъществи една от най-големите сделки в историята на компаниите, обработващи природни богатства. През април корпорацията се съгласи да купи британската газова фирма BG Group (British Gas) за 47 млрд. паунда или около 70 млдр. долара.

През май стана ясно, че кабелният оператор Charter Communications Inc. купува конкурента си Time Warner Cable Inc. За 79,25 млрд. долара. Двете компании бяха на трето и четвърто място по пазарен дял в САЩ.

През октомври от технологичния гигант Dell обявиха, че ще закупят EMC. Сделката между двете фирми се смята като най-голямата в технологичната история, възлизаща на 67 млрд. долара. Резултатът от договора между двете компании ще бъде усетен и у нас. Причината е, че EMC притежава 80% от акциите на компанията Vmware, която оперира и в България.

През 2015 г. американският производител на кетчуп H.J. Heinz Co придоби фирмата за хранителни стоки Kraft Foods Group Inc. Така се създаде третата по големина компания в хранително-вкусовата промишленост в Северна Америка и петата по големина в света.

Малко над 50 млрд. долара даде застрахователната компания Anthem, за да стане собственик на конкурента си Cigna Corp. Със сделката новото дружество се превърна в най-големият застраховател в Щатите.

Няколко месеца преди сключването на сделката с Pfizer, европейският фармацевтичен производител Allergan беше придобит от израелския гигант Teva. В края на юли двете компании се договориха за цена от 40,5 млрд. долара.

През август милиардерът Уорън Бъфет успя да сключи най-голямата си сделка. Тогава неговата компания Berkshire Hathaway купи производителя на авиационно и енергийно оборудване Precision Castparts. Няколко месеца преди това Berkshire Hathawa участва и в сливането на Heinz и Kraft.

Производителят на генерични лекарства Mylan се отказа от сделка с Teva през 2015 г. Все пак компанията не остана капо, като стана собственик на ирландската Perrigo за 34,87 млрд. долара. Така американската корпорация засили влиянието си на Стария континент.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *