post

Най-старото и най-голямо предприятие за енергийни ремонти у нас, „Ццентрална енергоремонтна база” ЕАД (ЦЕРБ), ремонтира една от най-големите топлоелектрически централи в Турция – ТЕЦ „Сома”. Това е първи проект на българското предприятие в южната ни съседка.

Проектът е за динамично балансиране в собствени лагери на ротор на турбогенератор, който е с мощност 165 MW и е произведена от Skoda Чехия преди около 40 години. Това е първото балансиране, откакто е монтирана машината. Проектът е изпълнен на място в гр. Сома от екип от експерти на ЦЕРБ.

Балансирането в собствени лагери е дейност, която изисква специфични познания, и затова малко фирми от сферата на енергийните ремонти на Балканите извършват.

За разлика от балансирането на мобилен стенд, което е по-разпространено като практика, балансирането в собствени лагери се прави без да се демонтира машината. Това спестява време и пари.

Вибрациите се измерват със сензори, които се поставят на работещата на механичен ход машина, след това се прави анализ на данните и се определя къде и по какъв начин трябва да се поставят тежести, за да се постигне търсения баланс.

Проектът е част от по-мащабно реновиране на турския ТЕЦ, което се извършва от английска компания.

Държавната ТЕЦ „Сома” беше приватизирана през януари 2015 г. и сега е собственост на турската фирма Konya Seker. Мощността на централата е над 1000 MW, която я прави една от най-големите топлоелектрически централи в Турция.

ЦЕРБ е единственото българско предприятие за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката. Освен в България работи и по проекти на най-големите енергийни предприятия в Източна Европа. Сред тях са националната електрическа компания на Гърция – Public Power Corporation S.A, МЕТКА Гърция, ЕЛЕМ Македония, националната електрическа компания на Косово – КЕК, най-голямата енергийна компания в Босна и Херцеговина – Elektroprivreda BiH, Енерго-Про Чехия.

Наскоро българското предприятие завърши проект за балансиране на турбинен ротор с мобилен стенд във втората най-голяма топлоелектрическа централа в Сърбия – ТЕЦ Костолац, собственост на държавната сръбска електрическа компания EPS (Електропривреда Сърбийе).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *