post

Изграждането на третата линия на метрото започва до края на този месец. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред bTV. По думите й ще бъдат построени седем нови метростанции. Това обаче ще доведе до проблеми с трафика в седем участъка заради стеснени улици по време на строителството.

Първата метростанция ще се строи до „Малък градски театър зад канала“. Трасето продължава през „Орлов мост“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Граф Игнатиев“, връзка с НДК, улица „Георги Софийски“ при Медицинска академия, бул. „България“ и бул. „Акад. Ив. Ев. Гешов“ и кв. „Красно село“. Трасето трябва да бъде изградено за срок от четири години.

„Трасето е тежко, минава през централна градска част, ще осигури връзка на „Овча купел“ и „Левски“ с центъра, но докато се строи, ще има затруднения“, каза кметът, цитирана от econ.bg.

Затова в тази част няма да се правят мащабни ремонти на улици. Такива се предвиждат за бул. „Монтевидео“, който ще бъде разширен, ул. „Обиколна“ в „Дружба“, ул. „Козлодуй“ с трамвайната линия, бул. „Владимир Вазов“ с мостовите съоръжения и улица „Богатица“.

Столичният кмет каза още, че за тази година за ремонт на вътрешноквартални улици са заложени 10 млн. лв.

Относно ремонта на НДК Фандъкова посочи, че на изпълнителите ще бъде наложена санкция в размер на 600 000 лв., като проектите са връщани седем пъти за корекции. По думите й ремонтът към момента е около 10 млн. лв., като ще продължи и през тази година с подменяне на плочки.

„Проектът се финансираше частично от оперативна програма „Регионално развитие“ и в последствие защитихме допълнително средства. Малка част от средствата е от бюджета на общината, по-голямата част е евросредства“, заяви кметът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *