post

Столичната община смята да осъществи амбицията си да пусне под наем велосипеди за гражданите, като вземе пример от другите европейски градове.

Тази остаряла идея беше обсъдена в няколко поредни заседания на общински комисии и условията й се промениха няколко пъти, пише “Сега”.

На последната среща във вторник стана ясно, че софиянци ще имат възможността да карат колело 30 минути гратис, а следващия час – толкова, колкото струва возенето в градския транспорт.

Така на практика час и половина колоездене ще им коства колкото билетчето в автобуса. Вторият час ще струва най-много 2 лв., а третият – не повече от 4 лв., като стойността за всеки следващ час ще е по усмотрение на концесионера, който трябва да спази ограничителните цени, които ще му зададе общината. Всичко това обаче ще важи само за централните улици на София.

Доклад на кмета на София Йорданка Фандъкова предвижда изграждане на система за отдаване под наем на 400 велосипеда в центъра на София с общо 33 стоянки, които да се поддържат на концесия от частна фирма.

Предложението е концесията да бъде в срок от 8 до 15 години. До 6 месеца след влизане в сила на договора концесионерът ще е длъжен да осигури изграждането и поддръжката на велогардеробите, които трябва да имат по 20 места.

Освен това за концесионера ще има и задължително условие – по искане на общината да изгради и поддържа за оставащия срок на концесията допълнително до 15 броя велогардероби. Концесионната такса ще е най-малко 93 хил. лв. годишно.

Освен това за удобство на велосипедистите се предвижда да бъде направено и специално мобилно приложение, което да показва къде и колко свободни места има, за да бъдат оставени превозните средства. За да бъде полезна услугата и за чужденците, тя ще бъде както на български, така и на английски език.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *