post

Индустриалното производство в България отбелязва ръст с 0,8% на месечна база, като през ноември стойността бе 0,3%. По този показател нашата страна заема престижното трето място в целия ЕС след Гърция и Словакия, показват данни на Евростат.

На годишна база у нас ръстът през ноември възлиза на 1,7%, а през октомври е бил 1,2%. На годишна база това е за тринадесети пореден месец с ръст на индустриалното производство у нас, след като за последно показателят излезе на негативна територия през октомври 2014 година, когато се понижи 0,5 процентни пункта.

С 0,7% се понижава индустриалното производство в еврозоната през ноември 2015 година спрямо предходния месец, става ясно от данните на европейската статистическа служба.

Данните на Евростат сочат, че индустриалното производство в целия ЕС се е понижило през ноември с 0,6% на месечна база. На годишна база производственият растеж се забави до 1,4% след повишение с 2,4% през предходния месец.

Най-голям ръст на месечна база производството отчита в Гърция – 3,3%, следвана от Словакия. От друга страна спадът е най-голям в Португалия – 4,9%, Малта, Холандия, Естония и Литва.

Понижение на месечна база отчитат и икономиките на Германия и Франция, като спадът съответно е с 0,5% и с 0,9%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *