post

Столична община започва първи стъпки за премахване на паметника “1300 години България” пред НДК, след като Върховният административен съд разреши това.

Решението на съда стана ясно преди ден. Магистратите отхвърлиха жалбата на автора на монумента проф. Валентин Старчев срещу решението на СОС за демонтиране на паметника, преместване на скулптурите в Музея за история на София и възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Сега първо трябва да се направи технически проект за демонтажа, после да се избере изпълнител, обясни председателят на постоянна комисия по архитектура и градоустройство Силвия Христова пред БНР.

Ще възложа изготвянето на такъв проект и след като той бъде готов ще се разгледа и тогава трябва да се обяви процедура за избор на изпълнител, обясни кметът Йорданка Фандъкова. Тя добави, че няма как да даде срокове, защото е възможно отново да има обжалване.

Междувременно комисията ще потърси мнението на автора проф. Старчев относно преместване на монументалната част на паметника.

Общо взето всички институции трябва да се задействат. Има отговорност държавата в лицето на Министерство на отбраната, тъй като по закона за военните паметници трябва също да се съблюдава, добави Христова.

От комисията ще се свържат и с Инициативния комитет за възстановяване на мемориала, за да продължат действията оттук-нататък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *