post

Столичният общински съвет прие бюджета на общината за 2016 година в размер на 1, 266 млрд. лв. на редовното си заседание, предаде Агенция „Фокус”. Той бе приет с 47 гласа “за”, “против” – 10 и 2 се въздържаха от гласуване, като общият брой на гласувалите общински съветници беше 59.

Столичният общински съвет отхвърли предложения от групата на БСП доклад за изменения в приходната и разходната част на проекта за Сборен бюджет на Столична община за 2016 г., както и този, внесен от общинските съветници от Коалиция “Сердика” Войслав Тодоров и Тодор Цанев.

Това е един реалистичен бюджет, който позволява да продължим устойчивото развитие на града и реализирането на зелените политики във всички сфери, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя изтъкна, че най-големият проект е третата линия на метрото с нови 12 станции, изграждането на 7 от които вече започна.

“За тях сме заложили 200 млн. лв., от които 20 млн. лв. са от бюджета на общината, останалите 180 млн. лв. са по ОП “Транспорт”. До края на годината ще бъдат доставени нови 110 автобуса, първите 70 – още през лятото. Започваме нова процедура за покупката на още 30 нови автобуса. Очакваме да пристигнат и 28 реновирани трамваи от Швейцария”, посочи Фандъкова.

До края на годината трябва да бъде готова и интелигентната система за управление с включването на 160 ключови кръстовища, както и новата система за таксуване в градския транспорт.

Това е бюджет, който ще ни позволи да работим активно, за да променяме условията, в които живеем и да привличаме повече инвеститори и туристи, обобщи столичният кмет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *