post

Като втора поредна година на пробуждане и оптимизъм се определя 2015 г. от много пазарни анализатори и консултантски компании. След няколко години на корекция и изоставане на имотния пазар у нас, през 2014 г. се наблюдаваше обръщане на рецесивната тенденция в повечето сегменти. Засилването на оборота допринесе за размразяването на проекти отпреди кризата, както и инициирането на нови такива. Цените също обърнаха низходящия тренд, като през 2015 г. се утвърдиха тенденциите от 2014 г. с известно засилване. За първи път видяхме леко увеличаване на оборота на жилищните продажби, както и на техните цени. Очакванията на експерти в сферата са за поне 4-5% увеличение на цените в жилищния сектор през 2016 г., коментира Георги Пенчев, анализатор в ЕЛАНА Трейдинг.

През 2015 г. започнатите проекти са със застроена площ от 1.2 млн. кв.м., което е с 50% повече от предходната, според регистъра за имоти bcc.bg. В частност, офисният сегмент е първенец по оборот през изминалата година, с ръст от 20% и достигайки 236 млн. евро, по данни от Forton. Един от главните фактори за това е все по-голямата атрактивност на България като аутсорсинг дестинация, и по-специално за IT и BPO услугите. Трябва да се уточни, че София е с „островни” характеристики спрямо останалата част от страната, бидейки най-активният пазар в страната във всички имотни сегменти. Другите големи градове като Пловдив, Варна и Бургас, също бележат сериозно раздвижване.

Въпросът обаче остава в хоризонта на инвеститора, поради ликвидния капан и нестабилната политическа обстановка.

Докато редица фактори допринесат за критична маса, остава въпросът кога да участваме като инвеститори?

Може да видим ефект от много съвкупни фактори, които да катализират конкретен капиталов сегмент, или целия пазар. Когато обаче сме сигурни в знаците, обикновено сме закъснели или в най-добрия случай може да тръгнем по вълната, преди да е на върха. Въпрос на инвестиционна стратегия и изпълнение е дали ще се позиционираме сега, когато имаме редица зелени сигнали, но много неща тепърва предстои да се случат и да докажат очакванията ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *