post

Софиянци ще могат да използват електромобили под наем за по-лесно и екологично придвижване в града, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че в момента се подготвя процедура за въвеждането на градски електромобили, подобна на системата в Париж и Виена. Сред мерките за стимулиране на гражданите да използват алтернативен транспорт Фандъкова открои разширението на велоалеите в града и обособяването на градски колелета, които столичани също ще могат да наемат.

Фандъкова е възложила да се работи за подготовката на процедура за системи за градски електромобили по примера на Париж и Виена. В следващите месеци ще бъдат направени срещи и проучвания, за да се подготви системата. “Тя е подобна на системата за градски колелета, но е с малки електромобили, които да могат да се наемат за определено време, за да си свърши човек работата в града”, каза градоначалникът, цитирана от Дарик.

Въвеждането на електромобилите ще започне с пилотни проекти, като е важно да се види какъв ще бъде интересът на инвеститорите и бизнеса, защото общината не би могла да купи и ползва тази система.

Мерките ще влязат в програмата за чистота на въздуха, която трябва да осигури постигането на целта и ангажимента, който столичният кмет е поела миналата година за намаляване на вредните емисии с една пета до 2020 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *