post

Правителството спира Обществени поръчки на стойност над 600 млн. лв. За това решение на кабинета съобщи финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на Министерски съвет.

Горанов посочи, че по време на дебата на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на земеделието и храните Десислава Танева да прекрати поръчка, обявена от Югозападното държавно горско предприятие с предмет изграждане на горска инфраструктура и горски пътища, на стойност 95 млн. лв.

Спира се и голямата обществена поръчка на МВР за личните документи на стойност 500 млн. лв. Плановете са тя да се структурира по нов начин, съобщава econ.bg.

Освен дострояването на магистрала „Хемус“ се спират и големи поръчки във Варна.

„Има дебат, че трябва да се спрат още няколко големи рамкови обществени поръчки, за които ще бъде предоставена допълнителна информация. Идеята на подобни действия е всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия Закон за обществените поръчки. Това да става с много ясни и прозрачни правила и процедури, за да отпадне всякакъв дебат дали големите обществени поръчки се провеждат по достатъчно прозрачен и ясен начин така, че да се гарантира в максимална степен защита на обществен интерес и да се постигне най-добрата цена за ресурса, който се влага”, обясни Горанов.

Той поясни, че става дума за неприключили процедури по обществени поръчки, които ще се обявят на ново по новия ред, съобщи БГНЕС. Запитан какво значи големи обществени поръчки, той обясни, че става дума за поръчки на стойност десетки милиони левове.

„Има такива, които ще коментираме и с наши кметове, които са стартирали големи поръчки, като във Варна има няколко големи, за които ще се коментира да бъдат преразгледани”, каза Горанов.

Министърът добави, че се спират поръчки, финансирани с държавни, а не с европари.

“Предстои преструктуриране на печатница на БНБ, откъдето, по информация на БНБ, ще отпаднат доста сериозна техника и капацитет – те и в момента печатат всички документи. Ще се структурира ново търговско дружество, което, първоначално, ще премине към министъра на финансите, а веднага след това ще го прехвърлим на МВР и с този ресурс ще постигнем по оптимална цена при изработването на личните документи”, каза Горанов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *