post

Китайската застрахователна компания Anbang сключи най-голямата сделка в историята си, придобивайки американският имотен инвестиционен тръст Strategic Hotels & Resorts (SHR) за 6,5 милиарда долара, предаде Financial Times. Придобивато се случва едва броени месеци, след като SHR беше закупена от инвестиционната група Blackstone, която е и най-големият инвеститор във веригата Hilton, за 6 милиарда долара. Самата сделка трябва да бъде обявена официално в понеделник, коментира източник на изданието, цитиран от econ.bg.

SHR притежава 16 луксозни хотела в САЩ, сред които са Hotel del Coronado, намиращ се на крайбрежието на Сан Диего, и JW Marriot Essex House Hotel, разположен в южната част на Сентръл парк. Към момента от Blackstone не са пожелали да коментират, а Anbang не са били открити за коментар.

Закупуването на SHR от страна на Anbang е поредния пример за китайската експанзия на международните пазари, въпреки политическата съпротива за някои сделки. Така компанията се присъединява към групата на имотния гигант Dalian Wanda и инвестиционния конгломерат Fosun International, които извършиха някои от най-амбициозните сделки в сектора.

Това не е първата сделка на китайската компания на американския пазар. В края на 2014 г. Anbang придоби нюйоркския Waldorf Astoria от Blackstone за почти 2 милиарда долара, което прави по около 1,3 милиона долара за стая в хотела. В последствие глобалната експанзия на Anbang продължи със закупуването на мажоритарния дял в южнокорейската Tongyang Life за 1 милиард долара, както и с придобиването на няколко офис сгради в Торонто, чиято единична стойност възлизаше на 100 милиона долара.

Въпреки това някои придобивания от страна на китайската компания не успяха да бъдат финализирани. Сред тях беше сделката за закупуване на португалската банка Novo Banco, която се провали през миналата година, тъй като срещна политическа опозиция от страна на властите в Португалия. Ако беше сключена, сделката щеше да се превърне в първото придобиване на значима европейска банка от страна на китайска компания. Предложената цена беше 3,5 милиарда евро.

Anbang е една от най-политически обвързаните компании в Китай. Основателят ѝ Ву Ксяохуи е женен за внучката на лидера на страната Дън Сяопин, под чието ръководство беше осъществен преходът към отворена икономика на пазарен принцип.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *