post

В момента банковият пазар в България предоставя най-добрите условия от доста години насам за корпоративно кредитиране. Причина за това са ниските лихви по фирмените заеми в лева, които през миналата година са намалели с цели 1,38 процентни пункта до 5,31% в сравнение с края на 2014 г.

На това мнение е директорът на Райфайзенбанк България, който отговаря за корпоративното кредитиране, Добромир Добрев. По неговите думи обаче този сегмент до голяма степен е свързан с европейското финансиране.

“На практика инвестиционната активност е изцяло обвързана с европейските фондове. В нашата банка над 80% от инвестиционните кредити са за проекти с европейско финансиране”, коментира той по време на пресконференция, на която бяха представени финансовите резултати на Райфайзенбанк за 2015 г.

Данните на финансовата институция показват, че до голяма степен заемите за бизнеса са свързани със сектора „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети”. На второ място като най-често търсени кредити са тези в сферата на производството, а след това тези за земеделие.

По отношение на развитието на българската икономика през настоящата година експертите от финансовата институция очакват ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да намалее спрямо 2015 г. и да бъде на ниво от 2,1%.

“До голяма степен този резултат също ще бъде обвързан с усвояването на евросредствата”, смята Добрев, като посочва, че е необходимо възможностите на пазара да се развиват и извън финансиранията от фондовете на Европейския съюз (ЕС).

Председателят на Управителния съвет на Райфайзенбанк България Оливер Рьогл от своя страна коментира, че в момента външната среда е доста предизвикателна, като се има предвид войната в Сирия, сътресенията в Украйна и финансовата и кризата с бежанците в Гърция.

“Въпреки това смятаме, че тази година ще бъде доста положителна”, посочи той, цитиран от infostock.

Според Рьогл за това ще помогнат стабилните публични финанси на държавата, както и дефицитът, който е един от най-ниските в сравнение с останалите страни членки на ЕС.

По думите на експерт прегледът на качеството на активите на банките у нас може да донесе промени в сектора. Оливер Рьогл заяви, че не би изключил нови промени при финансовите институции с гръцко участие в България, след придобиването на клоновете на „Алфа Банк” от „Пощенска банка”, която е собственост на гръцката Eurobank.

Заедно с това шефът на Райфайзенбанк коментира още, че допуска консолидация на пазара, след като станат ясни резултатите от оценката на активите на кредиторите в края на лятото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *