post

България отново е един от лидерите по корупция в ЕС. Това сочи доклад на организацията RAND Europe, поръчан от Европейския парламент. Според проучването нашата страна, заедно с Румъния и Хърватия са в челната тройка по разпространението на корупцията, съобщава iNews.bg.

Докладът сочи още, че размерът на подкупите в ЕС всяка година възлиза на над 1 трлн евро. Сумата представлява 6.3% от общия брутен вътрешен продукт на 28-те страни-членки, предаде БГНЕС. Корупцията, която се определя като “злоупотреба с власт за лична облага”, може да варира от плащане на подкупи на държавни служители, до сключване на договори за обществени поръчки. Освен финансови, загубите в резултат на корупционните практики имат и други измерения – водят до по-високи нива на организираната престъпност и отслабване на върховенството на закона, пише още в доклада.

В документа се споменава, че европейските държави очевидно не успяват да се справят с корупцията. Поради тази причина в ЕС все повече се призовава за създаването на Европейска обществена прокуратура, която да се заеме с проблема, тъй като опитите да се прекратят корупционните практики към момента не дават резултат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *