post

Чуждестранните инвестиции през тази година ще отчетат ръст от 1,5%, като ще достигнат 3,2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Това прогнозира министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на петъчния парламентарен контрол.

По думите му преките чуждестранни инвестиции за 2015 година са нараснали с 24 на сто спрямо предходната година. Той отбеляза, че това е най-високият размер на преки чуждестранни инвестиции от 2012 година насам, пише Econ.bg.

Министърът цитира и последни данни на Националния статистически институт (НСИ), според които инвестициите за периода януари-декември 2015 г. са в размер на 18,3 милиарда лева, равняващи се на 21,1% от БВП, като е отчетен ръст от близо 4 на сто спрямо предходната година.

В отговор на депутатско питане Лукарски поясни, че нови инвестиции в икономиката могат да дойдат от част от приходите от приватизация, информира Българско национално радио. Той смята, че е добре да се приватизират обособени части от предприятията, които са извън забранителния списък на Народното събрание и така да се осигури финансов ресурс за развитието им. Министърът поиска да бъде направен преглед на списъка, като парламентът може да вземе решение за продажба на част от компаниите в него.

Според него обаче към търговските дружества трябва да се действа с индивидуален подход.

По думите му сега не е подходящ момент за приватизация на ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *