post

През 2019 година метрото ще заема 45% от дела на градския транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусия на тема “Зелени инвестиции- бизнес перспективи пред социалноотговорните компании”. Столичният кмет посочи, че от някoлко години се работи активно по отношение на модернизацията на градския транспорт. „Има резултати, които надявам се, всички виждат”, подчерта Фандъкова, цитирана от Агенция „Фокус”.

На първо място тя постави проектът за разширението на метрото. „За много кратък период от няколко години, успяхме да удължим метрото с над 20 км и това веднага даде своите ефекти”, уточни кметът на столицата. По нейните думи са спестени почти 2 млн. км годишен автобусен пробег с изграждането на 21 км метро и 75 хил. тона годишно вредни емисии. Столичния кмет каза още, че с третата линия на метрото ще се достигне спестяване на 90 хил. тона вредни емисии на година и намаляване с 20% на трафика в районите, в които минава подземната железница.

“Над 450 хил. души дневно ще използват метрото. В момента 350 хил. души ежедневно използват най-бързия и удобен, и в същото време най-екологичен градски транспорт”, обясни Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че са обновени голяма част от тролеите, почти 90% от тролейбусите са нови. „Новите тролеи спестяват 15% от енергията, която преди това са потребявали старите”, подчерта Фандъкова.

Очаква се 110 нови автобуса да бъдат доставени и се провежда процедура за още 30. „Така че общо имаме осигурено финансиране за 140 автобуса”, обясни кметът на София. Целта е през 2019 година средната възраст на автобусите да бъде между 5 и 7 години. Само преди няколко години тя беше над 25 години. „Все още има автобуси, които се движат в София и са 30-годишни”, коментира Йорданка Фандъкова.

Преди това по повод темата на дискусията, столичният кмет припомни, че през миналата година на форума на световните лидери в Париж за първи път бяха поканени да участват кметовете на големите градове в целия свят, не само на столиците. Всички са се обединили около голямата цел за намаляване с 20% на вредните емисии до 2020 година. “Kачествoто на въздуха е едно от големите предизвикателства, които стоят пред всички големи градове”, допълни Фандъкова. Тя каза още, че това е амбициозна цел, по която Столична община работи през последните няколко години със специална програма. “От 2011 година изпълняваме конкретни мерки по Програмата за намаляване на азотните оксиди и фините прахови частици”, уточни Йорданка Фандъкова.

Съвместно с Химикотехнологичния университет, Техническия университет и БАН в момента Столична община разработва нова програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Осъществява се мониторинг в 7 автоматични измервателни станции, за които отговаря Изпълнителната агенция за околна среда. “Контролът върху дейностите и резултатите от инвестициите може да се види от всеки един човек в реално време”, подчерта столичният кмет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *