post

Град Хелзинки ще се възползва от опита на София при разширяването на своята метро система. Това заяви Марку Маркула, президент на Комитета на регионите на Европейския съюз, по време на инспекцията на новия участък от столичното метро до кв. „Хладилника“.

Той заяви, че метрото на София е отличен пример затова как се инвестират европейските средства и как със строителството на нови транспортни системи като метрото се ограничават ефектите от изменението на климата. Според него строителството на 21 км метро в София за 6 години е впечатляващ резултат, съобщава еconomic.bg.

Участъкът до кв. „Хладилника“ е 1,3 км с 6 входа, като на 4 от тях има асансьори и пълна достъпност. С пускането на новата отсечка метрото на София ще стана над 40 км и делът му в системата на градския транспорт ще е 34%.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че новият участък ще бъде пуснат в експлоатация в края на юли тази година. Така пътуващите с подземната железница столичани ще се увеличат с 20 хил. души и ще станат общо 370 хиляди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *