post

Районът на Докторската градина в София продължава да е безспорен лидер в столицата по търсене на жилища. Това сочат данни на компанията за недвижими имоти от висок клас Unique Estates към април 2016 г., сравнени със статистиката й от последните няколко години.

Кварталът е начело по цени както в обичайния клас апартаменти от 90 до 120 кв.м, така и при ексклузивните с площ над 140 кв.м.

Според наблюденията на компанията най-търсени са жилищата над 150 кв.м, като най-честите купувачи на имоти са жителите на квартала. Що се отнася до цените – те са на стабилни високи нива от средно 2000 евро/кв.м

Високите цени между 1100 и 1500 евро за кв.м за имотите с по-малка площ и от 1500 до 2800 евро за високия клас просторни жилища не плашат купувачите. Те са привлечени не само от това, че кварталът е в центъра на града, от неговата зеленина и уют, но и от сигурността заради разположените в близост посолства и от витаещия във въздуха аристократичен дух на стара София. „От години кварталът е най-горещата точка, привличаща интереса предимно на хората от самия квартал, които искат да създадат свой дом, запазвайки семейните и съседските отношения“, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

Другият тип инвеститор, провокиран от Докторската градина, е този, който е наясно, че районът е сред най-елитните в София и жилищата там бързо намират своите наематели. Причината имотите под наем там да са сред най-търсените е както близостта до административното и културното сърце на държавата, съществена за чужденците, работещи у нас, така и на Софийския университет, предпочитана от студентите. Търсенето на жилища в района е толкова голямо, че дори са правени опити да се убеждават собственици съседи да продават заедно, за да може новият купувач да обедини площите и да ги реконструира в мечтания дом.

При почти нулево предлагане в района, в средата на март на пазара излезе жилищно-търговският комплекс „Сан Стефано Плаза“, който отговаря напълно на високите изисквания на купувачи и наематели със своите 115 модерно проектирани апартамента, офис пространства и търговски център на обща застроена площ от 55 000 кв.м.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *