post

Министърът на туризма Николина Ангелкова разкри, че се очаква около 30% ръст на почиващите у нас руснаци през това лято.

“Като цяло с 14% повече туристи са посетили до момента България и съгласно официалните данни, които имаме, се очаква значително увеличение. За Русия имаме с 30 процента ръст на извадените визи – около 5000 визи на ден. Миналата година спадът беше с 26% така че се връщаме към данните отпреди. За нас е много важна безопасността на туристите и вече проведохме редица срещи със собственици на обекти”, заяви Ангелкова по Нова тв.

Тя не се ангажира с прогноза дали ще има увеличение на цените по плажовете, които са отдадени на концесия.

“Вече проверихме около 96 плажа, като само при 25 от тях са сключени договори директно с министерството. Цените варират от 2 до 10 лева, но може да има и цени от 70 лева, всичко опира до индивидуални решения”, каза министърът, цитирана от “24 часа”.

Ангелкова обеща от следващото лято да бъде решен въпросът с т.нар. плажови принадлежности.

“Имаме повече от 230 плажа, но няма как всички да бъдат поставени под общ знаменател. Правим постоянен мониторинг и дори ще поканим медиите, за да видят нещата на място. Но засега основните нарушения са свързани с липсата на спасители. За плажове като Иракли и Корал, например, които влизат в категорията на природните богатства, трябва областните управители да осигурят охрана”, добави Ангелкова.

Тя подчерта, че още днес ще бъде извършена проверка на плажа в Черноморец, за който е получен сигнал, че е заграден незаконно от някакви “здрави момчета”. Министърът не подмина и болната тема за ниското ниво на обслужване по българското черноморие. Хотелиери пък коментираха, че качествените и квалифицирани младежи в тази област предпочитат да работят в чужбина. Заради това се налага внос на персонал от други държави като Украйна, Естония и дори от Мали.

Според Ангелкова новосформирания съвет за кадри в туризма ще даде резултат в съвсем близко бъдеще. Основната цел пред него е свързана с осигуряването на образование и подготвяне на квалифициран перносал.

Повече от 420 представители на медии от чужбина ще посетят България, а за кампанията ще бъдат похарчени близо 2 милиона лева. Ангелкова е убедена, че рекламният ефект за страната ни ще бъде много голям.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *