post

Искате да направите ремонт на вашият дом през лятото. Това е чудесно. Важно е да помислите за ремонт на тавана, смяна на тапети, подмяна на подовата настилка и др. При тези дейности е добре да предвидите някои специфични особености. Ако искате помещението да събира по-малко прах, е добре да използвате по-лесни за почистване подови настилки. Такива настилки са балатум, плочки, паркет и др.

Балатум

Балатума е по-евтино и добро решение за помещения, като кухни например. Лесно се чисти и мие. Другата му разлика с фаянса е, че е по-мек материал и запазва по-добре топлината.

Фаянс

Фаянсовата настилка от друга страна е по-гладна и в повечето случаи по-лесна за чистене.Недостатъците са, че ако искате да имате добре наредени плочки по пода, е добре да се обърнете към опитен майстор. Това допълнително ще оскъпи разходите по поставяне на настилката. При балатума е достатъчно да изрежете точни очертания и да го поставите на пода.

Ламиниран паркет

idealno-pokritie-za-poda

При него също има някои особености. При закупуване на ламиниран паркет имате богат избор от цветови гами, шарки, твърдост на дървесината, дебелина и други. Обикновено в цената на покупката влиза и монтажа и той може да бъде направен в рамките на 1 ден или по-малко.

За по-големи помещения от над 40кв. може да отнеме и повече време. При майстор за всяко помещение, времето за поставяне може да бъде съкратено значително. Той може да бъде поставян както с лепило, така и без.

Предимствата на лепилото са, че слепва по-добре отделните части и предотвратява проникването на прах между фугите. Недостатъците са, че поставянето на лепилото отнема повече време. По този начин времето за пеставяне на настилката се увеличава.

Съществуват още трислоен, масивен, бамбуков, корков и други.

Трислоен паркет

Дървото на този вид може да бъде циклено с машина и след това лакирано отново. Той е от вида на естествените паркети и е много здравословен и екологичен. Не събира статично електричество. Шарките, които се предлагат в магазините за паркет също са разнообразни. Може да бъде използван за по-стари помещения с форми и цветове имитиращи по-стара дървесина. А за съвременните помещения можете да се радвате на богат избор от шарки и цветове.

Подходящ е за подова настилка както в офиса така и в дома.

Масивен паркет

Това е един от най-дълголетните видове. Направен е от цяло дърво, което най-често е бук или дъб. Не липсват разбира се и по-екзотични видове дървесина на пазара. Важното при него е, да се пази от малки камъчета, пясък, абразивни частици и други. Острите и твърди предмети, могат да го надраскат, при стъпване върху тях или приплъзване.

Източник: kamchia-oak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *