post

Мултифункционален комплекс с офиси, магазини, търговски площи и парк ще бъде построен през следващите няколко години върху терена, където трябваше да бъде Forum Sofia Mall в София. Теренът беше продаден от инвестиционната компания Atrium European Real Estate през 2014 г. на казахстански инвеститори.

Строителството на първата фаза на проекта Garitage Park вече започна. Имотът се намира точно срещу Бизнеспарка в “Младост IV”. В непосредствена близост до проекта са и едни от най-големите офис комплекси, които се изградиха по протежение на Околовръстния път в югоизточната част на София, първия магазин на Decathlon и IKEA.

Комплексът е на практика в съседство с този, планиран от инвеститора в IKEA. Основната разлика е, че Garitage Park е изцяло сертифициран по BREEAM и е ориентиран повече към офиси, а не към търговски площи.

Общата площ на терена на Garitage Park е около 168 хил. кв.м. Строителството обаче ще възлезе на около 380 хил. кв.м заради подземните паркинги, които се планира да се изграждат, обясни Давид Давидов, управляващ партньор на дружеството Garitage Park, което отговаря за инвестицията. Това означава, че подземната инфраструктура ще е около 50 на сто от площите.

В завършен вид проектът трябва да разполага с 95 хил. кв.м офиси, 60 хил. кв.м жилища и 90 хил. кв.м парк и зелени площи, като паркът ще бъде общодостъпен, коментира Атанас Гаров, също управляващ партньор в дружеството. В североизточната част на терена е предвидено да се изгради и висока сграда.

Инвестицията в целия проект е в размер на около 180 млн. евро. За първата фаза ще бъдат вложени 55 млн. евро.

В рамките на първата фаза ще бъдат изградени две от ниските офис сгради и 130 жилища, допълни Давидов. Общата площ на строителството в този етап е около 130 хил. кв.м, като по-голямата част ще е подземна инфраструктура.

Крайният срок за завършването, договорен с изпълнителя – Джи Пи Груп, е 27 месеца.

Двете офис сгради ще са с обща площ около 15 хил. кв.м с по около 2 700 кв.м отдаваема площ на етаж.

За около една пета от офисите и 15% от жилищата вече има изявени намерения за отдаване под наем или закупуване, каза Давидов. Оттук насетне ще се процедира за подписването на окончателни договори за предварително наемане или закупуване.

Стартирането на следващата фаза от проекта ще е обвързано с постигането на определена предварителна запълняемост на проекта, обясни още Давидов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *