post

Обновяването на сградите води до 40-60% намаление на сметките за отопление. Освен това чрез Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради се осигурява работа на малките и средни фирми. Това каза регионалният министър Лиляна Павлова, която заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на Бургас Димитър Николов откриха официално обновен по програмата блок в бургаския квартал „Изгрев”.

„Бургас е сред шампионите в изпълнението на програмата и заедно с Благоевград са общините с най-мащабна дейност по програмата”, подчерта още Павлова. В момента в Бургас се работи по 183 сгради, като се очаква изцяло обновени да бъдат около 400. В страната в момента се работи по около 2100 сгради. Над 2500 са сградите с готови документи, които очакват сключването на договори, а още толкова в момента подготвят необходимите документи за участие в програмата, което показва, че към нея има огромен интерес.

Министър Павлова изрази очакване 2017 година да бъде също много активна, посочвайки че програмата продължава и през следващата година, какъвто ангажимент е бил поет лично и от министър председателя Борисов.

В отговор на журналистическо запитване тя увери, че при наличие на дефекти при изпълнението на дейностите по програмата, съгласно изискванията й и съгласно ЗУТ, те ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя в рамките на гаранционните срокове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *