post

Общинската фирма „Бургасбус“, която обслужва по-голямата част от вътрешноградските и крайградските линии в Бургас, отговаря на нарастващата нужда от модерен градски транспорт и увеличаващото се население в града с разширяване на автопарка си със 7 ултра модерни автобуси. Първите две превозни средства тръгват официално на 6 декември и през този ден гражданите ще могат да пътуват с тях безплатно.Те са финансирани  от Регионален фонд за градско развитие по програма JESSICA.

 

Производител на новите автобуси е полската марка “Solaris”. В празника на града модерните Urbino 18, MetroStyle, ще се движат по маршрута на бързата автобусна линия.Аналогията на името MetroStyleс модерната визия на автобуса, напомняща за влакчетата от метрото, не е случайна – бързата автобусна линия в Бургас като основна част на новата транспортна схема е замислена като аналог на надземен метрополитен. Този модел е единствен не само за България, но и на Балканския полуостров. Автобусите разполагат с 40 седящи места, максималният брой пътници, който събират, е 130 души. Оборудвани са с ниски подове и разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Допълнителните функции включват електронни табла за информация, видео наблюдение, GPS система и климатик. Новите автобуси са с дизелови двигателипо стандарт EURO 6, при който емисиите изгорели газове са сведени до минимум.Solaris Urbino 18се движат само в Полша и Франция, а скоро ще бъдат доставени и в Италия.

Очаква се останалите 5 автобуса да влязат в ескплоатация до Коледа.

„Щастливи сме, че първите градски автобуси, финансирани по програма JESSICA, са толкова модерни и функционални. Гражданите и гостите на Бургас заслужават достъпен и комфортен градски транспорт, с максимална грижа за опазване на околната среда“, споделя Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско  развитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *