post
Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи втория електробус, който ще се движи в София по линия 84.
Тя припомни, че първият се е движел по линия на тролей номер 11, предаде “Фокус”.

„Беше с карбуратор, а този е с акумулаторни батерии. Този автобус е тестван в Париж до преди месец“, подчерта Фандъкова.

Той ще бъде предоставен безвъзмездно на Столична община /СО/ в тестовия период, който ще продължи до месец май. В момента се оформят необходимите документи и електробусът ще започне да се движи по линия 84 след 15 януари.

Директорът на “Столичен Автотранспорт” Слав Монов съобщи, че превозното средство е последен модел електробус, снабден с всички екстри, климатизиран, отоплен, нископодов, с рампа за инвалиди, с тапицирани седалки с подлакътници, със седалки за хора с увреждания, с противоплъзгащо покритие на пода.

Електробусът ще се движи по линия 84. Това е линия, която минава и през Орлов мост, и през най-замърсените части на София. Нашитe усилия са насочени последователно към модернизация на градския транспорт и сериозен акцент върху екологичния градски транспорт и чистотата на въздуха, обясни Фандъкова.

„Електробусът е дошъл заедно със зарядна станция. Тя е монтирана в гараж. Предварителните разчети показват, че над 250 км може да обслужва пътниците преди следващото зареждане”, поясни Фандъкова.

След приключването на този тест ще се направят анализи и ще се прецени какви електробуси да бъдат закупени. Първоначалната инвестиция е по-голяма, но се изплаща, посочи кметът.

Тя каза, че усилията на общината са последователно насочени към модернизация на градския транспорт със сериозен акцент върху екологичния транспорт и чистотата на въздуха. Основните инвестиции са в метрото и електротранспорта.

Кметът припомни, че са подменени и над 90 % от тролеите в София.

„Започнахме подмяната на трамваите и разбира се голяма част от градския транспорт все още се обслужва от автобуси. Само за 2 години свалихме възрастта на автобусите от 19 на 12 години и влязохме в Европейските стандарти по този начин“, каза кметът на СО.

По думите й амбицията на Столична община е много по-голяма.

“До края на януари очаквам колегите от ОП „Автотранспорт“ да обявят процедура за закупуване на нови 120 автобуса на природен газ“, каза тя.

По думите й в програмата е заложено купуването на нови 20 електробуса и 10 с друг вид гориво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *