post
Столичната община цялостно ще модернизира 24 сгради на детски градини и училища през тази година.
За целта изцяло ще разчитаме на европейско финансиране по ОП “Региони в растеж”. Това съобщи в интервю за БТА Ирина Савина, зам.-кмет на София по направление “Инвестиции и строителство”.

Модернизацията на общинските сгради е важна, за да може да осигурим добри условия за децата и учениците в столицата и да намалим сметките за отопление на сградите, посочи Савина.

По думите й средствата, икономисани от електричество и парно отопление ще могат да бъдат пренасочени за текущи ремонти и подмяна на обзавеждане в детските градини и училищата.

24-те детски градини и училища се намират в административните райони “Надежда”, “Илинден”, “Връбница” и “Красна поляна”. Ремонтите ще продължат от 6 месеца до 1 г. по специален график.

По-особеното при тези обекти е, че няма да се работи само през лятото, тъй като ще се модернизират цялостно, което отнема повече време, посочи зам-кметът Савина.

Тя съобщи, че през изминалите 6 месеца, Столичната община е организирала множество срещи с родителските настоятелства, директорите на учебните заведения, районните администрации и дирекция “Образование”, за да координират реконструкциите без да се създава напрежение.

Модернизацията на детските градини и училищата включва широк спектър от дейности – полагане на хидро и топлоизолация на покриви, топлоизолация на външни стени, подмяна на дограма, ремонт на покриви, подмяна или ремонт на отоплителни, ВиК и електрически инсталации.

Предвижда се преасфалтиране на училищни дворове, дренажи около сградите, нови детски и спортни площадки, ремонт на огради, ремонт на санитарни помещения, оборудване, обзавеждане и др.

11 от сградите се намират в район “Надежда”, 6 са в район “Илинден”, 4 обекта в район “Връбница” и 3 в район “Красна поляна”.

Професионалната гимназия по хранителновкусови технологии, която скоро беше прехвърлена на Столичната община, е 24-ят обект от образователната инфраструктура, включен във финансирането с европейски средства.

Нови детски градини

Зам.-кметът Ирина Савина отбеляза, че освен модернизацията на училища и детски градини, приоритет в работата на екипа й ще бъде и строителството на нови.

Предвижда се да започне строителството на четири нови детски градини в местностите “Манастирски ливади – изток” и “Кръстова вада” и да бъдат довършени новите детски градини за десет групи в “Младост” и за четири групи в “Драгалевци”.

През 2017 г. ще бъдат реконструирани три сгради от етернитови панели – 35-то ОДЗ в “Люлин”, 96-то ОДЗ в “Дружба” и 45 ОДЗ в “Красна поляна”. Предвижда се и разширение на ОДЗ 53 в район “Илинден” с европейски средства.

Нови ученически спортни зали

През тази година продължава изграждането на ученически спортни зали към училища в различни райони на столицата. Предстои да започне изграждането на нови учебни корпуси с ученически спортни зали към 9-та Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин” и към Първа английска езикова гимназия.

Разширението на двете училища се очаква да приключи през 2019 година.

Включено и изграждане на ученическа спортна зала към 149 СОУ “Иван Хаджийски” в ж.к. “Овча купел”. Финансирането на обектите е с европейски и собствени средства, информира Савина.

През 2017 г. ще приключи преустройството на старото Боянско училище за детска градина за две групи и ще започне реконструкцията на двуетажна общинска сграда /бивше военно окръжие/ за училищен корпус към 43 ОУ в район “Илинден”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *