post

След Унгария и Латвия цените на жилищата в България са нараснали най-много в ЕС, сочат обявените днес данни на статистическата служба на Съюза „Евростат” за третото тримесечие на 2016 година. Както за страните от еврозаната, така и за всички държави-членки на ЕС нарастването на цените през третото тримесечие е най-солидно след кризата през 2008 година.

Според европейската статистика, цените на жилищата в еврозоната са нараснали през трите месеца до края на септември 2016 година с 1,3% спрямо второто тримесечие и с 3,4% спрямо година по-рано, като това представлява тяхно най-солидно повишение на годишна база след първото тримесечие на 2008 година насам – само около шест месеца преди глобалната финансова криза, чийто старт беше даден с фалита на американската банка Lehman Brothers.

В рамките на целия ЕС жилищните цени се повишиха за посочения период с 1,5% на тримесечна база и с 4,3% спрямо третото тримесечие на 2015 година.

Данните на “Евростат” за цените на жилищата в България показват, че нарастването в нашата страна през третото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. е с 8,8%, докато в Унгария и Латвия, които са преди нас, жилищните цени се повишават съответно с 11,6% и с 10,8 на сто. В същото време спад при цените на жилища се отчита в Кипър (понижение с 3,35) и в Италия (с 0,9%).

На тримесечна база (спрямо предходното второ тримесечие) цените на жилища в България се повишават с 1,6%. За последно жилищните цени в нашата страна са се понижили на тримесечна база с 0,5% точно преди година (през третото тримесечие на 2015 г.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *