post
Проектът за създаване на Фонд за стартиращи компании, които работят на територията на Столичната община, е на финала си.
До два месеца се очаква да бъде внесен доклада за неговото създаване в Столичния общински съвет. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на форум “София среща Осло. Осло среща София”, на който се събраха представители на над 30 компании от София и от Осло /Норвегия/, информира пресцентърът на Столичната община.
Фондът ще кандидатства за средства пред Фонда на фондовете, а целта е да спечели проект, чрез който общината ще подкрепи иновативните и стартиращи компании в столицата.
Форумът е организиран от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и организацията “Иновация Норвегия”. Той е първият от поредицата срещи за намиране на нови пазари и партньорства на софийския бизнес.
София привлича около половината от инвестициите в страната – до края на 2014 г. градът е привлече близо 12 млрд. евро чужди инвестиции.
По думите на столичния кмет през последните години София се утвърди като най-бързо развиващия се град в България и получи много международни признания.
София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в класацията на JPMorgan Chase и е на едно от първите места по развитие на БВП в Европа. Това според Фандъкова се дължи на инвестициите направени в града, от страна на общината в инфраструктура, на бизнеса и процентът на хората с добро образование, който е изключително голям – 50 на сто от хората в София са с висше образование, и само 3 процента са с основно и по-ниско образование.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *