post

След близо три часа дебати, Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2017 г. Той е в размер на 1,328 млн. лв. – с над 60 млн. лв. повече от бюджета за 2016 г. Тази година от “Московска 33” планират повече средства за междублоковите пространства и ремонт на кварталните улици, съобщиха от Дарик.

В гласуването участваха общо 57 общински съветници. Бюджетът подкрепиха 45 от тях – групата на ГЕРБ, на “Патриоти за София” и част от Реформаторския блок.

“Против” гласуваха 10 съветници – всички седем души от групата на “БСП – Лява България”, Войслав Тодоров и Тодор Цанев от коалиция “Сердика”, както и Марта Георгиева от Реформаторския блок. Иво Божков от Реформаторския блок и Светослав Витков от “Група 5” се въздържаха.

По традиция парите на Столична община станаха повод за остри реплики между ГЕРБ и БСП. Началото на днешното заседание на общинския съвет започна с изявление на кмета на София Йорданка Фандъкова по повод бюджета на града за 2017 г.

“Всъщност бюджетът на София за 2017 г. възлиза на 1,328 млрд. лева. Запазваме устойчивите ни приоритети от последните години и това са инвестициите в транспорт, транспортна инфраструктура, в зелената система и екологията, в образованието и сигурността. Повече средства за тази година планираме за междублоковите пространства, за кварталните улици, за общинските болници, за спорт, култура, както и за хората с увреждания, като предлагаме увеличение в средствата за програмата за независим живот”, заяви кметът.

От БСП обаче не бяха доволни от разчета на парите за тази година. А председателят на градските социалисти Калоян Паргов сравни финансовото затъмнение по бюджета със зимната обстановка.

“Нека да кажем ясно на хората искаме ли наистина да се справим с тази остаряла, амортизирана среда, в която живеят, или просто ще хвърлим поредния прах в очите, че нещо ще направим? Този сняг и климата ни изненада и всички останахме в леден капан. Отидете в крайните квартали и след това пускайте по телевизията оператори на снегопочистващи машини, които да обясняват как чистят крайните квартали”, каза Паргов.

Така дебатът за бюджета са превърна в зимна приказка. Отговорът на Йорданка Фандъкова:

“Не Ви отива някак си да ме обвинявате за климата, въпреки че вече го чухме един път от друг представител на БСП, че ГЕРБ е виновен за климата. Тази оценка, която дадохте, че шофьорите се снимат само по телевизията, обидихте страшно много хора. Обидихте хора, които работят от началото на снеговалежа – от 5 януари до сега денонощно, защото наистина по-тежка зима, казват специалистите, не е имало от 30 години насам”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *