post

Бутониери (или цветя за ревер) се използват за закичване на гостите на сватбата. Според различните традиции някъде се закичват на всички участници и гости в сватбената церемония, докато на други места само най-важните – родителите на младоженците, кумовете, шаферите.

Сватбените бутониери за родителите на младоженците, кумовете, шаферите и гостите се предлагат във вариант, който е готов, стандартен и такива, направени специално за вас – по поръчка. В първия случай могат да се купят няколко дни преди сватбеното тържество, но ако пък са по поръчка е добре да предвидите достатъчно време за направата им и да ги заявите отдалече, особено ако са за повече хора, защото както знаете те са неразделна част от сватбените аксесоари. Има възможност да натоварите с тази задача, поръчката на бутониерите, кумата или майка си, за да можете да се занимаете с други важни неща покрай сватбеното тържество и останалите сватбени аксесоари.

Изборът на сватбени бутониери

При изборът на сватбени бутониери трябва да имате предвид три фактора:
1. Сватбената концепция и цветова тема на тържеството
2. Булчинския букет
3. Пропорциите на младоженеца, ревера и цвета на бутониерата.

Като правило бутониерата е част, детайл от булченския букет и трябва да представлява един средна големина цвят, примерно роза или малко букетче от миниатюрни цветчета – незабравки или маргаритки, момини сълзи. Добре е цветът да е различен от облеклото на младоженеца, за да се откроява. Въпреки, че рядко можем да видим мъж накичен с цветя по себе си, разбира се освен ако не носи букет за подарък на дама, то в деня на тържеството сватбената бутониера е задължителна за младоженеца. Но бутониерата не е просто едно цвете или онзи задължителен аксесоар на младоженеца, който се закарфичва на ревера му поради незнайни причини. Той трябва да е умело и прецизно подбран, понеже ще е част от цялостния изглед на двойката.

Обичайният модел е пригоден за закачане на ревер, като до скоро се използваха най-скоро изкуствени бутониери. Но все повече булки вече предпочитат да дарят бутониера от естествени, живи цветя, които пресъздават основната тема на булчинския букет и на самото тържество. Много елегантен и новаторски аксесоар за дамите е бутониера изработена като гривна за ръка. За шаферките този аксесоар може се изработи като малки кошнички или букетчета с цветя.

Най-ярка и открояваща се трябва да е именно бутониерата на младоженеца, като бутониерите на другите мъже трябва да са по-скромни, макар и в унисон с младоженската бутониера.

Бутониери, освен младоженеца, носят обикновено кумът, бащите на булката и младоженеца и техните братя, ако имат такива.

Дори в изчистен, семпъл вид бутониерата би била забележима. Не е задължително тя да бъде доукрасявана с панделки, тюл и други декорации. Но по предпочитание на младоженците съществува възможност бутониерата да се декорира допълнително като декорацията не трябва да се натрапва и да засенчва самия цвят. Добре е да се използва за декориране някой деликатен елемент от сватбената украса – част от сватбения букет или булчинската рокля.

Както при всички аксесоари и при носенето на бутониерата има правила за използване. Сватбената бутониера се слага на левия ревер на сакото на мъжа или на левия джоб на ризата. Нужно е да е добре закрепена, макар и дискретно, защото стабилността й трябва да е сигурна по време на цялото сватбено тържество.

Важна е символиката на този аксесоар. Бутониерата, макар и малко известно, е символ на мъжество. Това нежно цвете, сложено на мъжкия ревер и майсторски оформено е символ на мъжество и героизъм. Точно така! В миналото войниците, връщащи се от война, бойни сражения и битки са били окичвани с цветя на ревера. С цветя са били дарявани и победителите в редица спортни състезания. Присъствието на цветя е било задължителна част от награждаването на заслужили, силни и смели мъже, мъже-герои.

Бутониерите са от тези сватбени аксесоари, които придават завършеност и последен щрих и изборът им трябва да е деликатен и с вкус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *