post

1/5 от столичния Южен парк откъм ул. „Козяк” около главната алея на парка се оказа частна собственост. Главният архитект на София Здравко Здравков поясни, че тези площи са върнати като реституция, посочва bTV.
Защитата на парка е била ангажимент на тогавашното ръководство, но тези имоти вече са факт. След влизане в сила на Закона за устройството на София, тези площи са приобщени към зелените системи на града, обясни Здравков.
По думите му площи, които са обозначени в градоустройствения план като зелени терени, няма как да бъдат застроени, защото са защитени от този закон.
„Каквото и да се предвиди за застрояване, то е предмет на подробен устройствен план и подлежи на обществено обсъждане”, допълни още Здравков.
Главният архитект допълни, че бюджетът на Столична община не може да поеме отчуждаването на тези площи, защото бюджетът е ограничен и тази година ще бъдат отделени повече пари за третия метродиаметър.
Здравков поясни, че след изработването на подробни устройствени планове ще стане възможно отчуждаването на частните терени в срок от 10 години след изработването на плана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *