post

Австрийският строителен концерн “Щрабаг” ЕАД /Strabag/ ще инвестира 4 милиона евро в строителството на асфалтова база до димитровградското село Крепост. Това обяви на първата копка на обекта днес ръководителят на направление “Пътно-транспортно строителство” за България, Сърбия, Черна гора и Македония на дружеството Гюнтер Хартвегер.
По думите му базата на площ 5 декара ще е с капацитет 160 тона асфалтова смес на час. Изграждането ще отнеме 2,5 – 3 месеца и ще осигури заетост на към 100 души. “Досега не бяхме конкурентноспособни в Централна България. Целта ни е да изпълняваме дългосрочно пътни и транспортни проекти на територията на цялата страна”, каза още Хартвегер. Той добави, че “Щрабаг” е една от най-големите строителни фирми в Европа с 40 млн. евро годишен оборот и 75 000 заети.
Чест и удоволствие е, че европейска компания от висок ранг, с авторитет и имидж стъпва в Хасковска област, подчерта областният управител инж. Минко Ангелов. Той съобщи, че на среща с премиера Огнян Герджиков е потърсил съдействие за изграждане на кръгово кръстовище на пътя Хасково – Димитровград, което ще улесни достъпа до производствените мощности на няколко големи чужди инвеститора в района.
Днешната инвестиция е показателна за отношението на големите фирми към община Димитровград и отношението на общината към частния бизнес и условията, които се предоставят за такива инвестиции, посочи кметът Иво Димов. Той информира, че в същата зона следващата седмица е стартът на проекта на турските предприемачи от “Са-ба” за завод за автомобилни части, а до месец и половина трябва да започне строителството и на текстилна фабрика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *