post

Ако вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост не стартира сега, той няма да може да приключи до началото на активния туристически сезон. Това ще създаде изключително много неудобства на варненци и гостите на града. Това заяви кметът на Варна Иван Портних на заседание на Общинския съвет, съобщава Дарик.

Организацията на движение ще бъде оптимизирана и няма да се затваря цялото платно в посока „Аспарухово”, а лента по лента, обясни кметът. По негово предложение съветниците приеха единодушно Община Варна да се включи с 200 000 лева в ремонта на съоръжението.

Експертно определеният общ размер на средствата за реализация на обекта е приблизително 1,48 милиона лева. От тях 1,28 милиона осигурява Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). С парите от държавния бюджет ще бъдат извършени асфалтови и бетонни работи по естакадната част на моста заедно с удължението, жп надлезите и пътните възли към него. Гласуваните 200 000 лева от общинския бюджет ще отидат за строително-монтажни дейности по тротоарната конзола на моста.

Фирмата изпълнител на обекта е избрана и има готовност да започне работа на обекта веднага. Без финансовата ангажираност на Община Варна, ремонтът няма да бъде завършен в цялостен вид, като ще бъдат изпълнени единствено дейности по пътното платно, се посочва в одобреното споразумение между Общината и АПИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *