post

Производителят на електронни модули за автомобилна, промишлена и битова електроника “Интегрейтид Микро-електроникс България” ЕООД (IMI България) разкрива нови мощности. На церемонията заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна, че това е поредната инвестиция в Ботевград на IMI България, която ще даде възможност на още 400 души да започнат работа, пише infostock.bg.

Той допълни, че най-големият капитал и предимство на България са хората, квалифицираната и работоспособна работна ръка, която е гаранция за успеха на всеки инвеститор. „Разкриването нови работни места в тези производства ще имат сериозен социално-икономически принос не само на регионално, но и на национално ниво”, допълни заместник-министър Борисов. Той подчерта, че резултатите, които се постигат от инвеститори съвпадат с целите на Министерство на икономиката и създават високи нива на добавена стойност за българската икономика, както и приносът за експорта и въвеждането на нови технологии.

През 2016 г. Интегрейтид Микро-електроникс България” ЕООД получава сертификат за инвестиция клас А за проекта „Разширение и оптимизиране на технологичните и логистични мощности в гр. Ботевград. Инвестицията е в размер 7.63 млн. лв., а проектът предвижда закупуване на три нови производствени линии за асемблиране на модули и съпътстващи машинни модули, като след завършване на проекта производственият капацитет ще се увеличи с 20-25%. Произведените изделия представляват електронни модули, които се използват в автомобилната, индустриална и битова електроника.

„През януари 2017 г. се подписа договор между министъра на икономиката и дружеството за прилагане на мярката по чл. 22д от ЗНИ за финансово подпомагане за частично възстановяване на задължителни осигурителни вноски за новоназначени работници и служители. В периода до 2020 г. от бюджета на Министерството на икономиката ще бъдат предоставени средства на обща стойност до 735 513 лв.”, изтъкна заместник-министър Борисов, като потвърди ангажимента на държавата. Той добави, че инвестициите в производството са дългосрочни, създават стабилна заетост и допринасят за повишаване на икономическата активност в региона.Изграждането у нас на нови производствени мощности на IMI България е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация”, посочи заместник-министър Борисов.

Заместник-министър Лъчезар Борисов заяви, че община Ботевград е сред общините със структуроопределящи предприятия за индустрията на Област София, която се е утвърдила като промишлен център и обособена икономически-активна зона, благодарение на наличието на инфраструктура за реализация на продукти и стоки в сектора на услугите. „Изборът за реализиране на проекта в България е изключително позитивен сигнал за останалите инвеститори, които разглеждат Югоизточна Европа като потенциална локация за установяване на нови производства”, изтъкна заместник-министър Борисов, като добави, че разчита България да остане за инвеститора дестинацията, която ще ръководи създаването на „ноу-хау” и иновации в рамка на групата.

От своя страна Жил Бернар, управител на IMI BULGARIA посочи, че инвеститорът е избрал България не заради евтината работна ръка и местоположението, а заради квалифицираните инженери и технолози. „Талантливите български мениджъри гледат в правилната посока, компанията разчита на тях, а хората са основният ресурс, заради който се спряхме на България. Нашата успешна история в страната ще продължи със сградите, които откриваме днес”, допълни той.

Изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, изтъкна добрите резултатите от съвместната работа с инвеститора. „IMI BULGARIA са визуализирано решение на моята формула Лидерство=Иновации+Инвестиции и очаквам да бъдат основа за развитие на автомобилната индустрия в региона”, допълни той.

Кметът на града Иван Гавалюгов посочи, че гражданите на Ботевград оценяват инвестицията и огромното й значение за града. „IMI България диктува модата в производството и трудовата култура. Радвам се, че служителите на компанията убедиха собствениците, че Ботевград е правилното място за инвестиции”, каза още той. По думите му това е добър пример и ще допринесе за повече инвестиции и привличане на  високотехнологични и екологични производства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *