post

Оптималните почивки за българите са за 5 дни или най-много до седмица и не бива да надвишават 400-500 лева. Това заяви за БТА експертът по туризъм Мария Пигулева, пише Дневник.

От бранша уточняват, че туристическите агенции са посредник, който скоро ще отпадне като необходимост, тъй като младите хора, които работят с интернет, сами си избират хотелите и си купуват самолетни билети от нискотарифните компании.

“Ние работим основно с пенсионери, които не ползват интернет и не знаят езици. Но те са с ниски финансови възможности”, разказа пред БТА работещата в туристическа агенция Лиляна Душанова.

Тя добави, че в последните две години интересът на българите се насочил основно към екскурзии на Балканите. Организирани групи пътуват към Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, а Гърция е хит основно за самостоятелни пътувания. Към Турция интересът е намалял заради събитията от последната година.

“До държавите от бивша Югославия се правят кратки организирани пътувания за уикенд, за Великден, Нова година и други празници. Българинът обича шведски маси и ол инклузив”, каза още Душанова.

Според информация от сайта на Министерството на туризма у нас има регистрирани 3882 туроператора и туристически агенти. През последните години много от тях са спрели дейност, други са съкратили персонал поради паднали приходи. От сектора уточняват, че оцеляват главно с конгресен туризъм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *