post

Президентът на Китай Си Дзинпин обеща да инвестира 124 млрд. долара в строителство на пристанища, пътища и друга инфраструктура по света. Откривайки форума „Един пояс, един път”, той подчерта, че Пекин не се стреми към засилване на своето влияние, а иска всички да бъдат печеливши от проекта, пише „Независимая газета”.

Предложенията на Пекин намериха подкрепа в лицето на президента на Русия Владимир Путин. Но според експертите, модернизирането на трасето Китай – Централна Азия – Европа може да понижи значението на Транссибирската железница. Освен това ролята на Китай в бившите съветски републики ще нараства, а тази на Русия ще намалява.

Търговията е важен инструмент на икономическото развитие, каза Си Дзинпин, давайки старт на събитието, в което участват 29 държавни лидери. Китай има намерение да предостави девет милиарда долара само във вид на помощ за развиващи се страни и международни институции. При това президентът побърза да увери западните дипломати, че планът за Нов път на коприната всъщност не е опит да се прокарат китайските интереси в глобален план в ущърб на останалите.

„Ние няма да повторим стария път, при който врагове водеха помежду си борба за влияние. Вместо това ще създадем нов модел на сътрудничество и взаимна изгода”, каза той. С една дума – идеята е на Китай, но от нея всички ще спечелят.

Япония и Индия обаче се въздържаха от участие във форума, опасявайки се, че зад лозунга за развитие се крият геополитическите амбиции на втората икономика в света. Както отбелязва Би Би Си, САЩ и редица други западни страни също не изпратиха свои високопоставен представители на събитието. Според тях Китай предявява претенции за глобално лидерство в момент, когато САЩ и Европейският съюз са заети със своите вътрешни проблеми.

Съдейки по изказването на Владимир Путин в Пекин, Москва не споделя тези страхове. „Русия вижда бъдещето на евразийското партньорство не просто като установяването на нови връзки между държавите и икономиките, то трябва да промени политическия и икономическия ландшафт, да донесе на Евразия мир, стабилност и просперитет”, заяви руският държавен глава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *