post

WWF – Световния фонд за дива природа пусна петция за спиране на сечите в Национален парк Пирин.

Целта на кампанията е  да се съберат 100 000 подписа, още в началото на управвнието на новото Правителство.

“Пирин е обект на злоупотреби от десетки години, но наскоро беше премината опасна граница. Изработен е план за неговото управление, който открито разрешава сечи и строежи в огромни мащаби в иначе неголемия национален парк. ” пишат в съобщение до медиите от световната организация.

Според проекта за план в Пирин ще може да се сече на 60% от територията на националния парк (при сега разрешени 0%) и ще може да се строи 12,5 пъти повече от сега! 

“Ако това се случи, крехкият баланс на високопланински езера, местни видове и вековни гори в този обект от световния списък на ЮНЕСКО ще бъде загубен завинаги. “, допълват от WWF.

WWF стартира световна кампания за опазването на Пирин преди 6 месеца. Тя обедини хора от цял свят в защита на българската природа. За първи път десетки хиляди от Австралия и Япония през Русия и скандинавските страни до Южна Америка лично изпратиха послание до българския премиер с настояване паркът да бъде категорично защитен.

“Въпреки огромната подкрепа – досега премиерът на България е получил над
93 000 лични писма за Пирин – на власт идват нови министри, които дават знаци, че все пак ще приемат унищожителния план за управление.”, съобщават от организацита.

За да подкрепите тази инициатива може да се подпишете на wwf.bg/pirin и да изпратите своя апел за Пирин, и да бъдете сред 100 000 защитници на Пирин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *