post

България изпълнява техническите критерии, но неформалните контакти очевидно показват, че ЕЦБ не е склонна да допусне страната ни да влезе в ERM II.

Идеята за разширяване на еврозоната е по-скоро политически шум, отколкото реално намерение. Това коментира Георги Ганев, икономист и програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии пред Bloomberg TV Bulgaria, пише econ.bg.

Преди дни еврокомисарят Пиер Московиси представи програма, с която ктраните извън еврото да получат облекчена процедура за неговото приемане. Дни след това у нас бе еврокомисарят отговарящ за еврозоната Вилздас Домбровскис, който ни предупреди за икономически дисбалансси.

По думите на Ганев здравето на ЕС ще се подобри значително, ако властта се върне на национално ниво, дори по-ниско – на регионалното и общинското ниво.

В документа за размисъл относно задълбочаването на икономическия и паричен съюз на Европейската комисия доста по-слабо е застъпен моментът с връщане на “изграждането на сградата на Европа” на основата на четирите свободи, коментира още Ганев.

Според него Пиер Московиси (еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, малко предварително обяви, че ще направи предложение, на което няма да може да се откаже, и то беше малко а ла Марио Пузо. Единственият субект, към който може да се направи такова предложение, е ЕЦБ, защото тя е европейският орган, тотално блокирал разширяването на еврозоната“, аргументира се макроикономистът.

По думите му е факт, че от десет години ЕЦБ не е допуснала никого във валутно-курсовия механизъм ERM II, а Европейската комисия не може да прави предложение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *