post

Обновяват междублоковото пространство и изграждат нов парк в Перник с над 4 млн.лв., осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Средствата са по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Старт на изпълнението на обектите постави днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Проектът „Подобряване на градска среда в град Перник“ включва благоустрояване на кв. „Тева“, изграждане на Парк на предизвикателствата“ в местност „Войниковец“ и реконструкция на мост над река Струма при ул. „Струма“. Предвидени са дейности по изграждане на пешеходни алеи, площадки за отдих, паркова мебел и озеленяване на междублоковите пространства, включително детски и спортни площадки, както и въвеждане на енергоспестяващо осветление, паркинг. В парка ще се изгради зона за отдих и спорт като алтернативни занимания и забавления за деца и младежи, разположена на обща площ 20 дка. Ще има и сцена за културни изяви, детски площадки с различно оборудване, комбинирано игрище, зона за катерене, обособен палатков лагер – част от “скаутска зона”, зона с трасета за маунтинбайк и др.

За мен е чест и удоволствие винаги да присъствам на стартирането на една нова инвестиция, още повече в градска среда. Това създава по-висок стандарт на живот на хората и всички, които се възползват от това, което обновяваме, за да живеем по-добре, каза по време на церемонията днес зам.-министър Николова.  Тя изрази надежда, че  с изпълнението на този мащабен проект жителите на Перник ще имат възможност  да водят децата и гостите си в нов парк, където да почиват и спортуват.

Община Перник изпълни успешно и редица проекти в изминалия програмен период. Реализирани са 16 проекта с инвестиции от над 37 млн. лв., напомни зам.-министърът. Тя отбеляза, че програмния период до 2020 г. по ОПРР в общината предстои да се инвестират над 24 млн.лв.  „Освен проекта, който стартираме днес, общината има да изпълнява енергийна ефективност на жилищни сгради, подкрепа и реконстркцуя на 2 детски градини, внедряванер на екологичен градски транспорт, социални жилища, обновяване на административни сгради. Надявам се, че с ресурса до 2020 г. ще успеем да реализираме проектите, а Перник да стане по-привлекателен център за икономика и работни места“, посочи още тя.

Пред журналисти зам.-министър Николова коментира, че 39 български града ще получат ресурс от над половин милиард лева за обновяване на градската среда, включващи реновиране на градски площи, ремонт на улична мрежа и детски площадки, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *