post

Все по-голям брой екзотични валути се обменят от българите през пролетния и летния сезон. Това показват данни на финансовата компания Tavex. Голям ръст е отчетен за македонския денар и сръбския динар.

Пътуванията на българите в Сърбия са се увеличили с над 15% в сравнение със същия период миналата година. Точно на това се дължи неколкократното завишаване на обмена на динари.

От проучването се разбира, че Гърция и Турция са най-желаните дестинации през пролетта и лятото за повечето български туристи. Последните статистики сочат, че обмяната на турска лира се е покачила спрямо нивото й през предишни години. Тенденцията е актуална и през лятото, като южната ни съседка е била посетена от повече от 100 хил. българи през този период от време.

Значителен ръст на туристическия интерес има и към друга балканска държава – Албания. Обмяната на албанския лек бележи значителен ръст- около 3 пъти.

Забелязва се интерес и към по-екзотични валути, като израелски шекел, китайски ренминби юан, хърватска куна, чешка крона и унгарски форинт. Интересът към тези валути е предизвикан от увеличаване на туристическия поток към съответните страни, отчитат от Tavex.

Проучването сочи, че се е увеличила сумата, която българите отделят за почивка извън страната. През предходните няколко години е нараснала и обмяната на валута от българите, като това става вече три пъти по-често.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *