post

Почасово ще се ограничава движението на тирове по магистралите в най-натоварените, пикови часове, въз основа на анализа от трафик камерите и информацията за движение на леки автомобили. Предвижда се то да важи от този уикенд за различни часове. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при участието си в предаването на БНТ „Денят започва“.

В момента ограничението за АМ „Хемус“ е в интервала между 17.00 ч и 20.00 ч. в петък. По най-натоварения участък от АМ „Тракия“ – между София и Пловдив денонощно преминават над 30 000 автомобила и затова там вероятно ще бъде наложено сходно ограничение като по АМ „Хемус“. Натоварено е движението както по АМ „Тракия“, така и по „Струма“ и „Люлин“, и в събота между 10.00 ч и 14.00 часа. Ограничение ще има и в неделя след 16.00 часа, когато също има засилен трафик, посочи Нанков.

Ограничителен режим има и в момента, но не за всички магистрали. Той ще бъде гъвкав, като ще позволи на навлязло в магистрален участък тежкотоварно превозно средство да продължи движението си, ако му остават 10-15 км, вместо да спира в аварийната лента, каквато е настоящата практика.

Министърът посочи, че през утрешния ден ще се проведе последната среща с представители на превозвачите, с които се съгласува ограничаването на движението на тирове, въпреки че това не е задължително. Разговорите с тях са проява на добра воля, тъй като основната цел е превантивно да се осигури максимално облекчение в пиковите летни часове за българските граждани, които използват времето за своите отпуски и почивки.

Според Нанков един от аргументите на превозвачите срещу ограничението е липсата на достатъчно паркинги, но такива има достатъчно по бензиностанции. Поехме ангажимент и основна цел в следващите година-две ще бъде увеличаването на тир-паркингите по основни, ключови направления по републиканската пътна мрежа. И в момента има такива, но ще ги увеличим, заяви той.

През този летен сезон ремонти по магистрала „Тракия“ няма да бъдат правени, за да не се затруднява движението по нея, коментира министърът. Тя може да се ползва като алтернативен маршрут и към северното Черноморие, като могат да се използват старопланинските проходи в източната част на България, които са ремонтирани с изключение Карнобат и Дюлински.

Ще продължат ремонтите по част от АМ „Хемус“. Рехабилитацията на моста след тунел „Витиня“ трябва да приключи през месец август. До няколко дни ще приключи работата по дясната тръба на тунела, която също като вече ремонтираната дясна тръба на тунел „Ечемишка“ ще отговаря на всички европейски норми.

Мостовото съоръжение преди тунел „Витиня“ в посока София също е в тежко състояние и затова ремонт по него ще стартира след като завърши този на платното в посока Варна. То трябва е готово преди началото на зимния сезон. Ще се работи поетапно, според финансовите възможности, на база приоритизация на най-спешните, неотложни дейности по тунели и мостови съоръжения, тъй като ще извършваме ремонти и по останалите, заяви Николай Нанков. Той допълни, че при наличен ресурс след края на летния сезон ще започне ремонт и на лявата тръба на тунел „Ечемишка“.

Регионалният министър посочи, че е възможно приходи от тол системата да започнат да се генерират от края на следващата система, като тарифирането ще бъде на база на модел, който ще се прави паралелно с внедряването й.
Ако КЗК се произнесе в кратък срок и решението й се потвърди, процедурата по избор на изпълнител може да продължи в кратък срок и в реалистичен план такъв може да бъде избран до края на тази година, стана ясно от думите на министъра. Седем месеца е срокът по задание за внедряване на системата, след което ще има 12-месечен срок за отстраняване на дефекти, ако има такива. Още през първата година след въвеждането на системата се очаква приходът от тежкотоварния трафик да бъде размер на около 500 млн. лв. Факт е, че България е най-евтина за транзитно преминаване страна в Европа, не само в ЕС, но тази несправедливост ще бъде оправена с въвеждането на тол-таксата, посочи той.

Николай Нанков коментира, че лекотоварните автомобили ще заплащат електронна винетка, като това няма да се отрази върху цената й. Ще има възможност да бъдат въведени еднодневни и тридневни винетки, като това зависи от моделирането на системата. Тол-таксите ще се формират и на база тегло на превозното средство, освен на база изминато разстояние. Предвижда се да могат да бъдат въведени и диференцирани ставки за времеви диапазон, какъвто е моделът Западна Европа. Затова в пикови часове, освен въведените рестрикции за тежкотоварните автомобили, ще бъдат въведени и по-скъпи ставки за преминаване, така че превозвачите да избират в коя част на денонощието и на календарния ден да се движат, обясни министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *