post

Главният архитект на София Здравко Здравков е подготвил предложения за промени в Закона за закона за устройството и застрояването на Столичната община, които ще поставят ограничения за височината на сградите в зависимост от тяхното местоположение. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по БНТ.

Сред промените присъства предложението в смесените многофункционални зони, в които в момента няма лимит на височината на новите сгради, тя да се ограничи до 75 метра, колкото са най-високите съществуващи блокове в комплексите.

В комплексните градски центрове идеята е да могат да се правят сгради с височина до 125 метра. В закона са обособени и няколко зони за по-високо строителство, като тяхното местоположение ще е обект на дискусии, обясни Фандъкова.

Тя допълни, че вече е имала срещи с депутати и общински съветници в търсене на подкрепа на промените в закона, който тепърва ще се пусне за обществено обсъждане.

“Всичко е насочено към това да има инвестиции, а в същото време градът да е подреден. Предвиждаме застрояването да бъде ограничено до 50% от общия устройствен план”, уточни кметът.

В отговор на въпрос за гражданските протести срещу няколко емблематични строежа на “небостъргачи” тя каза, че общината прави всичко възможно да не допусне строителството на висока сгради в столичния квартал “Стрелбище”, например.

“Заложено е да бъде зелена площ. Съдът обаче задължи главния архитект да даде разрешително за строеж. И сегашният, и предишният архитект, не се съобразиха и им се налагат ежемесечни глоби. Столичната община не е над закона, но в някои ситуации се търсят целесъобразни решения”, поясни Фандъкова.

Промените в закона трябва да спрат и практиката ъглови имоти да се застрояват над параметрите на Общия устройствен план, каза още тя. “Предвиждаме височината да се ограничи до 50% от височината, предвидена в плана”, увери тя.

По повод демонтирането на паметника пред НДК кметът коментира, че около него има много спекулации.

“Не се демонтира паметник, а останки от разрушен паметник. Конструкцията е силно компрометирана. Металните части са ерозирали до степен, че не могат да се възстановят и е нужно ново изграждане. Паметникът трябва да се демонтира от гледна точка на безопасността”, категорична е Фандъкова.

Междувременно жителите на кв. “Стрелбище” и днес излизат на протест срещу изграждането на 150-метрова сграда с 43 етажа на територията на градинка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *