post

Седмица, след като улица в квартал „Стрелбище” бе заградена от частен инвеститор, днес асфалтовата й настилка бе изцяло разрушена от собствениците. Това става на фона на заповед от страна на Столична община достъпът до улицата да бъде възстановен. От фирмата обаче искат да строят 44-етажна сграда в имота и твърдят, че въпросната улица е незаконно изградена, съобщава Дарик.

Пред Дарик главният архитект на София Здравко Здравков обеща, че общината няма да позволи подобен строеж, а фирмата има три дни да възстанови доброволно достъпа до улицата, след което ще бъдат взети принудителни мерки.

Преди седмица от фирмата заградиха изцяло имота си и затвориха принудително улица „Майор Първан Тошев”, която минава през него. По този начин за жителите от квартала бе отрязан изхода към бул. „България”.

“Районният кмет е говорил с инвеститора да преустановят действия и да премахнат оградата, ноочевидно има нежелание от тяхна страна това да се случи. Междувременно работим по трайното решение на проблема, тъй като тази улица, която е прокарана през техния имот, не е потвърдена в подробния устройствен план. По регулация те преминава пред блоковете и е необходимо отчуждаването на един частен имот”, обясни главният архитект.

Междувременно жителите на квартала отново излязоха на протест тази вечер, както заради разрушената улица, така и заради планирания строеж на небостъргач в градинката. Здравков обеща, че подобен строеж няма да бъде позволен. “Няма да си сложа подписа под такъв проект, колкото и да ме глобява Административният съд. Ние искаме този терен да остане част от зелената система на града”, категоричен бе той.

В същото време районният кмет Николай Терзиев издаде заповед за възстановяването на улицата, като фирмата има 14-дневен срок да я обжалва. Ако тя остане в сила, а компанията не възстанови пътя, ще получи глоба между 1000 и 10 хил. лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *