post

Мобилни екипи на Столична община излизат с уреди по столичните булеварди като част от борбата за чист въздух. Акцията ще се проведе следващите две седмици, а в края й всеки шофьор ще получи писмо от КАТ, пише Dnes.bg.

В писмото няма да има санкции за шофьорите. Поне засега, пише “Стандарт”. Инициативата за измерване на емисиите идва само няколко дни, след като ЕК обяви, че вредните газове от автомобилите ще се отчитат в реални условия.

От тази седмица екип на специализирана испанска лаборатория, съвместно с КАТ, ще отчитат замърсяването от колите на определени места в столицата.

Инициативата за дистанционното измерване е на екипа на “Зелена София” към Столичната община, който подготвя кандидатурата на града в европейския конкурс “Зелена столица на Европа”. При измерването на вредните емисии колите няма да бъдат спирани.

А това доколко колите замърсяват столицата ще се разбере през октомври, когато резултатите от изследването ще бъдат обявени на специална пресконференция в присъствието на кмета на София и колегите й от още 5 европейски столици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *