post

За първите 7 месеца страната ни има 5 млн. чуждестранни туристи и 7,2% ръст. Това съобщи пред “Фокус” министърът на туризма Николина Ангелкова.

България е успяла да постигне рекорд миналата година в международните туристически посещения у нас. По думите й това са над 8,2 млн. чуждестранни туристи, което прави ръст от 17%.

Повече от 3,3 млн. чуждестранни туристи са посетили България от януари до юни

“Продължаваме с тази положителна тенденция на ръст. Най-важното е обаче, че имаме и много голям ръст на приходите от туризъм. Почти 13% е ръстът за първите 6 месеца, 2,4 млрд. лева за тази година, а за миналата година ръстът беше около 14%, над 6,2 млрд. лева“, обясни тя.

Министърът отбеляза, че изключително положително гледат колегите й, участвали в 22-ата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм, провела се в китайския град Чънду, и всички окуражават мерките, които страната е предприела в сектора.

“Успяхме да обменим опит с колегите по отношение на маркетинговите активности, които те провеждат и особено интересен е опитът на Хърватска. Знаете, тя е малка държава, която изключително основно развива туризъм”, добави тя.

Министър Ангелкова каза още, че Хърватска има около 40 млн. евро за реклама – на фона на нашите едва 7 млн. евро, за същата цел.

По думите й България, обаче, е съпоставима с големите туристически дестинации в света и заради постигнатия ръст се намира на доста положително място.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *