post

Шведската верига за мебели ИКЕА планира да инвестира в съседна Сърбия над 200 млн. евро през следващите пет години, съобщава онлайн изданието seenews.com, като се позовава на съобщение на министъра на труда на западната ни съседка Зоран Джорджевич, пише investor.bg.

Компанията вече инвестира 60 млн. евро в страната и нае 330 служители за обекта ѝ в Белград, който заработи преди около месец.

Плановете на ИКЕА са да изгради още два обекта в страната, посочва сръбското правителство в прессъобщение.

След пет години броят на служителите на ИКЕА в Сърбия се очаква да достигне 1 200 души, посочва Джорджевич, който е посетил магазина на веригата в Белград.

Още през май директорът развитие на ИКЕА за Югоизточна Европа Владислав Лалич съобщи, че компанията иска да закупи парцел на левия бряг на р. Сава, в североизточната част на сръбската столица.

Дългосрочните планове на компанията включват и откриването на обект в Ниш. Според Лалич обаче това зависи от развитието на сръбския пазар и общите икономически тенденции.

В региона на Югоизточна Европа ИКЕА има обекти в Хърватска, България и Румъния, допълва изданието.

Шведската верига има дълга история със Сърбия. Още през 1991 г. тя отвори малък аутлет в страната, който обаче затвори година по-късно заради разпадането на тогавашната Югославия.

Завръщането ѝ е символ на бавния преход на страната след падането на Слободан Милошевич. През 2008 г. компанията направи опит да стъпи отново в страната по времето на проевропейски настроения лидер Борис Тадич. Той обаче се провали заради корупция и бюрокрация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *