post
Пространството около църквата „Света Неделя” в София също да бъде само за пешеходци. Предложението е на кмета Йорданка Фандъкова и идва часове, преди общественото обсъждане за новия облик на площада, съобщава Дарик.

След като на последното заседание на Столичния общински съвет бе прието удължението на пешеходната зона по бул. „Витоша” да стига до Съдебната палата, Фандъкова настоява да се продължи с обособяването на повече места без автомобилно движение.

Мнението на градоначалника е, че това трябва да е прекрасен проект в най-знаковото място на София. Инвестирахме и средства, и време, и усилия да премахнем грозния паркинг, да направим проучвания за богатото културно-историческо наследство, което се намира там още от римския период и всичко това да може да бъде вплетено в пешеходна зона, в  модерно градско пространство с възможност да се виждат и останките от древна Сердика, напомни кметът.

Фандъкова очаква заданието, което ще се обсъжда, да предвиди всичко това с акцента върху църквата “Света Неделя”, която е знакова за града, с възможността да се съчетае това пространство с пешеходната зона на бул. “Витоша”, с Ларгото.

Така по думите на Фандъкова, както съветват и експерти, ще може да се направи цялостно решение за пешеходна зона в центъра на града.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *