post

Холандските власти откриха официално първият циментов мост, създаден посредством 3D принтиране, съобщи Дарик. Съоръжението се намира в югоизточния град Гемерт и ще се използва от велосипедисти.

“Мостът не е много голям, но е направен от принтер, което го прави уникален”, заяви Тео Салет, представител на Технологичния университет в Айндховен.

Работата върху моста, който е изграден от близо 800 пласта материал, е отнела около три месеца и е изграден от подсилен бетон, съобщават от университета.

Според учебното заведение едно от предимствата на “принтирания” мост е, че за направата му се използва по-малко бетон, за разлика от стандартната модулна технология, тъй като “принтерът поставя бетона само там, където той е необходим”.

Осемметровият мост свързва два пътя, между които има воден канал. Той успешно е преминал и тестове за издръжливост, като може да понесе тегло от два тона и макар че е създаден за велосипеди, по него могат да преминат до 40 камиона, посочват неговите дизайнери.

Холандия е сред държавите, заедно със САЩ и Китай, които са пионери в технологията за 3D принтиране. Миналата година холандски архитект представи уникален 3D принтер, с който се надява да успее да построи цяла сграда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *