post

На софиянци и гостите на столицата ще им се наложи да се съобразяват с определени ограничения през първата половина на 2018 г. Те ще бъдат въведени предвид мерките за сигурност във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС. В какво точно ще се изразяват ограниченията и с какво ще трябва да се съобразяват хората обаче засега МВР не казва. Знае се само, че ще бъдат валидни за районите около сградите, в които ще се провеждат различните мероприятия, съобщава inews.bg.

“Гражданите трябва да свикнат, че ще има ограничения. Те няма да бъдат много големи, но трябва да им обясним по отрано. Ограниченията ще бъдат много малко и ще са около НДК, хотел “Маринела” и трасето около “София Тех Парк”, заяви вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от БГНЕС. Пътят до летище “София” също ще попадне сред обектите с ограничения. И въпреки, че сам казва, че гражданите трябва да бъдат предупредени за въвеждането на въпросните ограничения и неудобства отрано, засега ги пази в тайна. Може би от съображения за сигурност.

Някои от планираните мерки обаче ще започнат да работят още преди официално да поемем европредседателството на 1 януари. “Правим всичко възможно системите за сигурност за председателството да работят преди Нова година, защото ни трябва поне месец да ги тестваме”, каза още Радев. И допълни, че въпросните мерки са определени отдавна. Радев дори “подробно разпитал” словашкия си колега как той вижда сигурността в България и получил много ценни съвети.

“Всичко, каквото знаем, ще го направим. Неговите думи бяха – познавам системата ви и ще се справите добре. Изяснихме маршрутите, казах му къде, какво трябва да осигуряваме, например НДК, Технопарка, хотел “Маринела” и пътя до летището. Говорихме как те са правили нещата. Приемаме всички съвети и подобряваме организацията, която сме заложили сами още лятото”, обясни вътрешният министър.

От друга страна той поясни, че и досега вървели обществените поръчки, свързани с някои от системите за сигурност. Тестването на част от системите за европредседателството е започнало, но има някои поръчки, които не са довършени. “Има си правила за обществените поръчки, които ние спазваме и това леко ни отдалечава в сроковете, но само за една или две такива поръчки. Всичко останало вече работи”, увери вътрешният министър.

Той коментира, че една от системите за сигурност ще остане за довършване за януари месец заради срокове в Закона за обществените поръчки. “Ако е забавено нещо, ще търсим някой виновен”, отбеляза Радев. Той повтори, че Центърът за видеонаблюдение, който МВР изгражда, е обединен с този на Столична община. “Всички камери на Столична община са вързани в тази система с камерите, които ние разполагаме. Така ще остане и за след председателството”, посочи още Радев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *