post

Приемането на европейския бюджет за 2018 г. мина през трудни преговори, но се стигна до споразумение, казва българският евродепутат Андрей Новаков в интервю за БНР.

От него България ще получи 4,240 млрд. лв. междинни плащания. Вноската ни ще бъде 1,1 млрд. лв, потвърди евродепутатът Андрей Новаков. Това е над 4 пъти разлика от парите, които внасяме и парите, които получаваме.

Пари се получават по общо пет структурни и инвестиционни фонда: Регионално развитие, Социален фонд, За рибарство, за Развитие на селските райони, Кохезионен фонд. Наред с това има и т. нар. хоризонтални програми. Те са писани в Брюксел и се управляват там.

Такава програма, която е важна за България, е „Свързана Европа” и осигурява финансиране предимно в международни транспортни коридори. В България тази програма инвестира в пътя от Калотина до София ипсумата за този порект е извън общата сума по петте фонда.

„Моята идея е след 2020 година да стигнем още по-напред и да започне да финансира на 100 процента такива пътища, защото не може да разчита държавите да намират собствен ресурс. За съжаление има региони, които не могат да си позволят да съфнансират и 20 процента от подобни проекти, защото струват много пари”, обясни Андрей Новаков.

Той уточни, че с европейски пари не може да се финансират пенсии и да се купува оръжие за отбрана. „Имаме нужда от общоевропейски решения за общоевропейски проблеми”, каза в заключение българският евродепутат.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *